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Biotransformations in Organic Chemistry

Kurt Faber

Kartoniert, 423 Seiten
5. Auflage, 2004
ISBN: 978-3-642-17392-9
Springer

Beschreibung

The use of biocatalysts, employed either as isolated enzymes or whole microbial cells, offers a remarkable arsenal of highly selective transformations for state-of-the-art synthetic organic chemistry. Over the last two decades, this methodology has become an indispensable tool for asymmetric synthesis, not only at the academic level, but also on an industrial scale. This well-established textbook on biocatalysis provides a basis for undergraduate and graduate courses in modern organic chemistry, as well as a condensed introduction into this field. After a basic introduction into the use of biocatalysts - principles of stereoselective transformations, kinetics and enzyme properties - the different types of reactions are explained according to the 'reaction principle', such as hydrolysis, reduction, oxidation, C-C bond formation, etc. Special techniques, such as the use of enzymes in organic solvents, immobilization techniques and the use of modified enzymes, are treated in a separate section. A final chapter deals with the basic rules for the safe and practical handling of biocatalysts. In this revised and corrected 5. Auflage, emphasis has been given to an improved didactic style in order to facilitate a deeper understanding of the underlying principles. New developments, such as dynamic resolution, stereo-inversion and enantio-convergent processes are included.

Besprechung

Die Uni Graz ist eines der weltweit wichtigsten Kompetenzzentren für Biokatalyse. Kurt Faber, Dozent der Uni Graz, hat mit diesem Buch ein hervorragendes Lehrmittel zum Thema Biotransformationen verfasst. Kinetik, Gleichgewicht und deren Einfluss auf die (Enantio-) Selektivität werden genauso ausführlich erklärt, wie interessante Beispielsreaktionen gegeben werden.

Das Buch ist aber kein Referenzwerk, da es bei den Reaktionsklassen (wie Hydrolyse, Reduktion, Oxidation, ...) viele Erklärungen beinhaltet und sich dafür auf einige eindrückliche Umsetzungen beschränkt. Trotz allem zählt es die wichtigsten Punkte auf und wird aus diesem Grund auch für Forscher interessant, die zum ersten Mal Biotransformationen durchführen.

Das Buch ist allen zu empfehlen, die sich eingehender mit dem Thema befassen wollen. Denn Grundlagen und weiterführende Theorie, sowie eine Vielzahl von Beispielen machen aus "Biotransformations in Organic Chemistry" ein abgeschlossenes, sehr empfehlenswertes Werk.

Inhalt

Introduction and Background Information: Introduction; Common Prejudices Against Enzymes; Advantages and Disadvantages of Biocatalysts; Enzyme Properties and Nomenclature.- Biocatalytic Applications: Hydrolytic Reactions; Reduction Reactions; Oxidation Reactions; Formation of Carbon-Carbon Bonds; Addition and Elimination Reactions; Glycosyl-Transfer Reactions; Halogenation and Dehalogenation Reactions.- Special Techniques: Enzymes in Organic Solvents; Immobilization; Modified and Artificial Enzymes.- State of the Art and Outlook.- Appendix: Basic Rules for Handling Biocatalysts; Abbreviations; Suppliers of Enzymes; Commonly Used Enzyme Preparations; Major Culture Collections; Pathogenic Bacteria and Fungi.